Belåning, bra eller dåligt?

En av aktiespararnas gyllene regler är att man skall undvika eller helst avstå från belåning.
Belåning av aktier ses ofta som ett stort trauma. Man kan ana att jag inte håller med om detta.

Jag anser att det är upp till var och en att bestämma sin egen riskprofil. Själv har jag har jag i
varierande omfattning haft belåning sedan knappt tio år tillbaka. Uppfattningen är att det har lönat sig.

Rätt använt är belåning ett bra verktyg att ha i en aktieportfölj. Fel använt så kan det bli ett
hastigt slut på investerarkarriären. En av de mest kända ”belånarna” är Maths O Sundqvist som hade många miljarder i eget kapital men hans vidsträckta verksamhet föll ihop när börskurserna föll i backen efter det mest akuta skeendet av finanskrisen.

Hexagon, hans största innehav gick ner till nästan en femtedel av kursen innan krisen. I dagarna har de sista resterna sålts ut av fodringsägarna.

Erik Penser, en känd skånsk finansprofil, numera bosatt i England gick på pumpen i början av 90 talet. Hög belåning var även där boven i dramat. ”Penser är slut, Penser är pank” kunde man höra Björn Wahlström hojta till om i TV. Mer om detta kan man läsa om i Jakob Palmstiernas bok, Jakobs stege.

Jakobs lillebror, Fredrik, även han en Palmstierna har blivit rik på att jobba som underhuggare till en högflygande greve som stundtals har haft högbelåning. Denne greve har som hobby att propagera för arbetslinjen. Jakob Palmstierna mäklade på 80 talet fred mellan Robert Weil och greven. Weil är mest känd som ägare till Proventus. Skarpt intellekt och belåning byggde även här upp en stor förmögenhet.

Några bra och dåliga exempel radade på varandra och lite näringslivshistoria.

Min egen aktieportfölj ser jag som en affärsverksamhet som bedrivs på fritiden. Få verksamheter i större skala bedrivs på skuldfri basis. Om det finns en kalkylerad möjlighet att förbättra portföljen genom att öka belåningen så ser jag inte det som något hinder. Under förutsättning att det ligger i linje med de kriterier jag har för belåning.

När detta inlägg skrivs är portföljen obelånad om man bortser från latent skatt.

Man skall inte se denna artikel som en generell rekomendation att belåna sig. Var och en är ansvarig för sina egna beslut.

Annonser

One comment on “Belåning, bra eller dåligt?

  1. Warren Buffet acknowledges that debt can effectively increase the return on equity in a company but warns against it. In 1987, he said this:

    ‘Good business or investment decisions will eventually produce quite satisfactory economic results, with no aid from leverage.

    ‘It seems to us both foolish and improper to risk what is important (including, necessarily, the welfare of innocent bystanders such as policyholders and employees) for some extra returns that are relatively unimportant.’

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s