Rivstart på året

Arbetsåret började med en rivstart. Efter att ha varit ledig i två veckor kändes det lite trögt att komma igång men man fick hjälp på traven. Det har varit full fart och blivit sena kvällar.

Likt många andra följer jag med och läser andra bloggar på min iPad. Denna platta elektroniska pryl omsätter 32 miljarder dollar och skulle på egna meriter utgöra ett ganska stort företag. Ganska intressant att produkten bara har funnits på marknaden i knappt tre år.

I kväll redovisar Apple sitt första kvartal för FY13. Kan bli spännande. Jag har inga Apple aktier kvar utan sålde dem för någon månad sedan. Tittar man i backspegeln var det ett bra beslut då de har gått ner en del sedan dess. Belåningen drogs ner till noll men säg den lycka som varar. Nu är man skuldsatt igen men på lägre nivå. Har köpt in mig i Novo Nordisk, Hexpol och Fortnox. De har i sin tur gått upp med 6-12 % sedan köpet.

Novo Nordisk tänker jag öka i om inte kursen sticker iväg allt för mycket under året. Novo Nordisk kan man köpa på gamla meriter även om kursen i så fall är allt för hög. Det som lockar är en fortsatt god utveckling för Victoza, ett läkemedel som behandlar typ II diabetes. Novo Nordisk är ett strikt fokuserat läkemedelsbolag där överväldigande del av forskning, försäljning och vinst finns inom området kring behandling av diabetes. Min uppfattning av den underliggande tillväxten och Victozas potential gör att jag sätter värdet på hela Novo till ett klart högre värde än priset på bolaget är idag.

Hexpol har bra management med VD George Brunstam i spetsen. Bolaget är ett Melker bolag, så det blir troligtvis fortsatt hög tillväxt med många förvärv. När Melker tappar intresset gäller det att ha sålt i tid för då brukar det bli en tråkig historia. Se hur det har gått för Securitas.

Fortnox är ett snabbväxande dataföretag som hyr ut program för små företag inom bokföring, fakturering,OLF(order, lager och fakturering), tidsredovisning med mera. Det tillkommer fler moduler efterhand. Kostnaden är från 99 kr per månad och modul. Känns klockrent. Har själv erfarenhet av att hjälpa släktingar att installera och underhålla liknande system. Smidigt för företagaren att slippa detta och bara använda och betala. Konkurrenter finns det naturligtvis och expansionen utomlands sker i annat bolag men det går än så länge med förlust. Fortnox är en liten krydda i portföljen.

Jag agerar ibland som Jan Stenbeck, sår små frön som kan växa sig stora. Det gäller att så många frön och ha tålamod, vilket ibland kan brista. Vem har hört en VD som inte är tävlingsinriktad och har dåligt tålamod? Ja varför är de ofta stöpta i samma form? Stenbeck kunde vänta i 15 år innan han fick in en fullträff och mata förluster under tiden.

Har ni inte sett dokumentären om Jan Stenbeck ta och gör det! Jag köpte mina första aktier i Kinnevik 1993 om jag inte minns helt fel. Tyvärr har jag haft dåligt med tålamod även där. De handfull gånger jag gått in och ur har givit bra vinst men ett långsiktigt ägande från 1993 skulle slå det mesta.

Ni som har tittat på dokumentären kan kanske återge hur man snabbt värderar ett företag?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s