Rapport från Apple

Igår sent efter efter att NASDAQ börsen stängt redovisade Apple sin Q1 rapport för FY13. Marknaden dömde ut den. I efterhandeln, liksom idag ”rasade” aktien. I skrivande stund är det minus knappt 12%.

Rapporten var inte så bra som många förväntat sig. Bolaget har saktat ned, när man börjar jämföra längden på kvartal hit och dit är man inne på fel spår. Låter som man letar undanflykter. I Sverige och stora delar av I-världen är det som så att alla som vill ha en iPhone redan har skaffat en.

Det mesta i nedgången är nervöst kapital som hängde med på uppgången och nu springer mot utgången. När kursen passerade $600 var det många hedgefonder som parkerade stora summor pengar i bolaget. ”The smart money” är redan ute ur bolaget. Skall bli intressant att se när/om allmänheten får panik och säljer på botten.

Hur var rapporten i siffror? Är ni intresserade av de exakta siffrorna kan ni med god behållning läsa vad Lundaluppen skriver. Det som jag tycker är intressant är vad som händer om några år. Kommer bolaget att packa ihop eller håller det måttet och fortsätter att vara en gigant? Normala värderingsmetoder gäller inte när bolaget på några år kan gå från snudd på konkurs till att bli världens största i form av börsvärde. Liknande resa kan ske åt andra hållet.

Jag känner att magin är borta. Den dog med Steve Jobs. Magin var kanske det som gjorde jag köpte in mig i Apple, en relativt låg värdering hjälpte också till. När jag insåg(fick hjälp av närstående) att magin kanske var bruten sålde jag. Att aktien påbörjat resan utför underlättade också. En liten hobby investerare likt mig själv kan omöjligt gissa vad som är nästa stora teknikskifte och vem som kommer att tjäna på det.

Steve Jobs var banbrytande inom ett antal olika industrier(datorer, film, musik, mobiler, datorplattor m.m). De som leder bolaget idag är duktiga men har de visioner och mod att satsa hela bolaget på en ny produkter som inte finns på marknaden idag? Jag är tveksam.

Har ledningen ork att jobba från tidig morgon till sen kväll för en dollar om året och brinner för att göra fantastiska produkter? Tror inte det.

Datorn på bilden är en iMac G4. Designen kom till när Jony Ive var hemma hos Jobs och de gick runt och pratade i fru Powell-Jobs trädgård. De såg en solros och beundrade ”kopplingen” mellan solrosen och stjälken. Resten är som de säger modern design historia.

Kanske skall man göra som Lundaluppen och köpa en korg med teknikaktier och spekulera att endast en av dem packar ihop?

Min nuvarande ”teknikportfölj” består av två teleoperatörer och ett bolag som arbetar som mellanhand vid elektroniska betalningar. Är så klart lockad att gå in igen i Apple men jag avvaktar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s