Bakslag för Novo Nordisk

Idag var det ett stort bakslag för det danska pharma företaget Novo Nordisk. Två läkemedel mot diabetes fick inte godkänt av den amerikanska Food and Drug Adminstration, FDA. Novo ombads att visa på studier där riskerna för hur läkemedeln Tresiba och Ryzodeg påverkar hjärtat redovisas. Någon sådan redogörelse kunde bolaget inte visa. Enligt uppgifter från Novo kan de inte göra det förrän 2015. Läkemedeln är godkända i Europa, Japan och Mexico.

Tyvärr räcker inte detta. Novo Nordisk fick en varning från FDA angående sin tillverkning i Danmark. Tillverkningen var bristfällig på en del punkter. FDA är ingen myndighet man skall ta lätt på. Myndigheten är inget rundningsmärke. Det fick det brittiska bolaget AstraZeneca lära sig för några år sedan. AstraZeneca var kaxiga inför en liknande presentation och kunde inte presentera begärda uppgifter. Vilket resulterade i avslag.

En positiv nyhet är att svensken Göran Ando skall svänga ordförandeklubban, vilket jag läste i döda träd upplagan av DI. Ando har en lång erfarenhet inom läkemedelsindustrin, är utbildad läkare och har erfarenhet av forskning. Låter som en slagkraftig kombination.

Allt som allt tror jag att detta bra är en temporär svacka. Jag har planer på att minst fördubbla innehavet i Novo Nordisk så att det uppgår till runt 10 % av portföljen. Gissningsvis påverkar dagens besked inte bolagets resultat i närtid och det kan bli en god affär att köpa det som inte är populärt. Gå tvärt emot Mr Market med andra ord.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s