Från 6000 till en miljard

László Szombatfalvy började med ett lån på 6000 kr och har idag vid 85 års ålder ca en miljard i nettoförmögenhet. SVD har skrivit en artikel om honom, nu när han i dagarna är aktuell i en ny bok, Världens 99 bästa investerare. Av en händelse kan man i dagarna köpa boken med 10 % rabatt om man gör det via bloggrannen Cornucopia?

En stor del av Lászlós förmögenhet är placerat i fastighetsbolaget Castellum. Ett lyckligt sammanträffande är att undertecknad bloggare också har en del av sitt kapital investerat i nämnda fastighetsbolag sedan 2003. Innehavet köptes för lånade pengar. Belåning är inte fel om man vet vad man håller på med. László är en av mina idoler. Läste om honom på slutet av 80 talet men kan väl säga att man än idag har mycket att lära från honom och andra som lyckats med sina placeringar.

Få svenskar känner till att László är en investerare av världsklass. Han har utklassat den så ofta hyllade investeraren Warren Buffet med hästlängder. Även Buffet har delvis byggt upp sin förmögenhet med lånade pengar. Båda har lyckats bra så vem som är ”bäst” är lite som två barn som bråkar i en sandlåda. Kul att det har skapats miljardförmögenheter i Sverige som inte är ärvda pengar.

László är mest känd för ”Lászlós formel”. Vill man studera den kan man med god behållning läsa mer om den på bloggen Aktiefokus. Där finns bra pedagogiska exempel. Blod svett och tårar ligger bakom resultatet enligt vad han själv säger. Däremot  varnar han själv för belåning då en börskrasch kan komma när som helst.

Utmärkande drag är:

  • Hög avkastning på eget kapital
  • Köp undervärderade aktier(finns det några sådana idag?)
  • Utdelningstillväxt
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s