Utdelningsanalys IPS porföljen

Igår satt jag och drog ut siffror från Avanza och petade in dem i ett kalkylblad. Det var spännande att se dessa siffror visualisera sig. Under år 2004 var det magert med utdelningar men det tog fart 2005 för att sen öka år från år. År 2008 till 2010 var det finanskris och bolagen drog ner på utdelningarna. Jag sålde bort mina fonder och köpte aktier vilket förklarar att utdelningen i kr var i stora drag konstant.

Regelbundet sparande, sitta still i båten, samt återinvestering av utdelningarna har gjort att utdelningen har ökat år från år. När bolagen repade sig ökade utdelningarna det ser man effekten av idag. Några enstaka bolag har gått sämre samt bytat legal struktur vilket har minskat utdelningen från dessa innehav. En aktie är en del av ett företag. Man är således indirekt företagare om man äger aktier i ett bolag.

2013 har börjat bra. Hittills har det varit kvartals och månadsutdelningar från Kanada samt en liten summa från Novo Nordisk som har trillat in.

Utdelning från IPS portföljen 2004 - 2013

Utdelning från IPS portföljen 2004 – 2013

Antalet utdelningstransaktioner har ökat genom åren. Det beror på ökat antal innehav, fler innehav som delar ut per kvartal eller månad. En del felbokningar och slarv från Avanzas sida finns också med i statistiken.

Antal utdelningstransaktioner

Antal utdelningstransaktioner

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s