Bolånetorskarna börjar trilla under ytan

Vi är mitt uppe i en bostadsbubbla, när och hur den smäller får vi se i backspegeln. Bloggrannen Cornucopia? skriver om en BLT(bolånetorsk) som ligger en bra bit under ytan. En hästgård där pantbreven överstiger begärt pris. Detta kommer vi att se mer av framöver.

Makrochocker har de senaste 15 åren resulterat i rekordlåga räntor. Många har utnyttjat detta till att låna billigt. Vissa har lånat mer än vad de har kapacitet att betala tillbaka. Just nu är det inte sannolikt att vi får någon högre inflation men det finns scenarior där det kan bli aktuellt.

Om det skulle bli fallet kommer lönerna att stiga i takt med inflationen. Det kompenserar inte en eventuell ränteuppgång i det korta. Svenska hushåll slår sig för bröstet när de säger att de kan betala en högre ränta än idag. Den dagen bankerna verkligen synar korten lär krediterna strypas. Det lär sammanfalla med att marknaden dyker. De hushåll som ligger under ytan kommer att få det riktigt svårt. Skyffla in mer pengar eller omvandla delar av lånet till ett dyrt blanco lån. Då är 8 % en ”billig” ränta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s