Cypern har ställ in betalningarna

Det lilla landet Cypern i medelhavet har enligt vad man kan läsa i en artikel(Bonnier/Di), ställt in betalningarna. Orsaken till detta är enligt de tre stora kreditutvärderingsinstituten, att obligationers löptid förlängdes men räntan var oförändrad. En liten teknikalitet som inte är okänd bland svenska bolånare. Man har helt enkelt inte råd att betala tillbaka sina lån utan skjuter skulden framför sig och hoppas att utlånarna nöjer sig med ränta och inte kräver tillbaka sina pengar.

Intressant om detta kan få spridningseffekter på det finansiella systemet. Bankerna har ställt in sina åtaganden förr på Cypern. Dags för cyprioterna att plocka fram plånboken och betala kontant?

Enligt vad Cornucopia skriver kan det ”när som helst” bli militärkupp i Egypten. Östra medelhavet med Egypten, Syrien, Turkiet och den vanliga konflikten i Israel blir allt mer en krutdurk. När läget är inflamerat kommer personer att göra misstag.

Hur kommer jag själv att agera om det blir en ny stökig period på börsen? Gissningsvis som jag gjort tidigare, sjunker kurserna på intressanta bolag kommer jag att köpa mer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s