Mer prat om pengar

Bloggkollegan Lundaluppen skriver om sina egna erfarenheter av att ”prata pengar”. Nedslående men intressant läsning. Ett citat från inlägget säger det mesta om hur ”vanligt folk” tänker:

”Folk är uppenbart helt uppslukade av konsumtion, hus, två bilar, sommarhus, hög levnadsstandard och hög belåning. ”

Ibland har jag tänkt att det behövs mer ekonomisk undervisning i skolan. Det är kanske en felaktig tanke?

I min omgivning finns det folk med ekonomiskutbildning där vissa verkar ha ovanstående citat som levnadsregel. Reder man inte ut sin ekonomi efter att gått fyra år på universitet, är det nog kört. Högre ekonomiskutbildning är kanske en belastning?

Det behöver inte vara svårare än att man bör avstå från att låna pengar och göra av med mindre än vad man tjänar.

Annonser

2 comments on “Mer prat om pengar

  1. Tror du inte det snarare handlar om att folk i allmänhet ser ingen anledning att skjuta upp sin konsumtion? För det är ju det sparade i egentligen mening är. Du sparar idag för att göra mer imorgon, vare sig det handlar om frihet att kunna konsumera utan vanlig inkomst (frihetsaspekten som nästan alla ekonomibloggar eftersträvar) eller att få råd till något riktigt dyrt i framtiden (ex bostad?).

    Men varför ska du spara till mer än en buffert om du exempelvis är nöjd med din situation? Du är nöjd med ditt jobb och ditt boende. Är det inte då rationellt att göra av med allt du tjänar? Du lever för stunden då du inte vet när du kommer dö.

    Själv sparar jag för jag dels tycker det är väldigt roligt med investerar och för att pengar ska vara en så stor begränsning i vad jag vill göra.

    • Arbete är något flyktigt. Sjukdom, olyckor m.m kan snabbt sänka ens inkomst radikalt. Har man kapacitet att leva på låg ersättning och ett avbetalt boende behöver man inte oroa sig för ens det.

      Det vanligaste är att man går i pension, då sänks inkomsten ganska kraftigt. För de unga idag kommer det att bli ännu magrare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s