Återköp av aktier

Återköp av aktier är numera inget nytt bland svenska börsbolag. Väster om atlanten har det förekommit under en längre tid. Vad innebär återköp av egna aktier?

Vanligast är att ett bolag efter ett beslut på bolagsstämman får i uppdrag att köpa in aktier för ett visst belopp eller som procent av antalet utestående aktier. De inköpta aktierna används vanligtvis vid uppköp, lösa in personal optioner eller så makuleras de och antalet utestående aktier minska med motsvarande antal. Ibland kan detta användas för ”spekulation”. Styrelsen kan tycka att värdet på bolaget är högre per aktie än vad aktuell dagskurs indikerar. Warren Buffet har t.ex indikerat att han köper tillbaka aktier i Berkshire om detta inträffar.

Är detta något bra för oss aktieägare? Nja säger jag. Amerikanska bolag är ganska rutinerade och använder detta ofta som ett sätt att återföra pengar till aktieägarna. En fastställd mix av återköp och eventuell utdelning använder sig en del bolag av t.ex tobaksbolagen Altria(NYSE:MO) och Phillip Morris International(NYSE:PMI). I Altrias fall gör denna manöver att vinsten per aktie kan öka medan verksamheten generellt minskar i omfattning då fler och fler lyckligtvis slutar att röka.

Teknikbolag med välfyllda kassor men brist på idéer har sedan en tid praktiserat detta med återköp.  Mest kända exemplen är Apple och Microsoft. Det senare bolaget inledde ett program för att köpa tillbaka aktier för $40 Mdr år 2008 och ytterligare ett motsvarande med samma summa 2013. Microsofts utdelning har även den ökat. Apple i sin tur har skyfflat ut över $130 Mdr till aktieägarna sedan år 2012. Gissningsvis det största återköp världen har skådat.

När kan det då gå fel? Ett exempel är när ABB i början av 2000 talet tjänade enorma pengar men blev pressade av storägaren Martin Ebner att belåna sig och köpa tillbaka sina egna kraftigt övervärderade aktier. Detta för att skapa ”aktieägarvärde”. Det gick som det gick och ABB gick nästan i konkurs.

Sammanfattningsvis tycker jag att återköp är rätt ok om det används på ett förnuftigt sätt och utspritt under en längre tid. Man kan lära sig mycket av historia och när man kör bil är det inte fel att titta i backspegeln då och då.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s