Är det kört för gammelmedia?

Under förra året 2014, blossad debatten om mediakrisen för gammelmedia upp. Det föreföll mest vara en intern debatt för de som jobbar inom media. Ägarna förlorar pengar och inflytande på sin sida och de anställda får sparken.

Gammelmedia i arbete

Journalist var tidigare ett ansett yrke, man talade om den tredje statsmakten där en liten grupp transformerade och anpassade den politiska agendan. Journalister var av hävd vänster, media blev vänster efter de omvälvande åren på slutet av 1960 talet. Den s.k. 68 vänsterns deltagare läste ofta journalistik och kom efterhand att befolka redaktionerna och tillslut ta över som chefer.

Idag är bilden splittrad. En del journalister är duktiga och lägger mycket tid på att göra grävande journalistik. Dessa personer är med och påverkar samhället i positiv riktning samt sätter makthavarna på plats. Ett dagsfärskt exempel är flygskandalen i SCA/Industrivärden/Sandvik där det skickades ett privat plan för att hämta en glömd plånbok. I bottenskrapet finn de ”journalister” som läser innantill i Twitterflödet och ber läsare skicka in läsarbilder. Mer om denna arbetsmetod kan man läsa om hos Cornucopia?.

Gammelmedia befinner sig i ett svårt läge med vikande intäkter och höga kostnader men framför allt nya medievanor hos yngre generationer. Den yngre generationen läser inte tryckta tidningar eller ser på linjär TV.

SVT/SR kommer att dö sotdöden när fler och fler inte har någon TV-apparat som genererar avgift. Tidningar kan på sin höjd sälja annonser på sina websidor. De får ofta mycket av sin trafik från sökmotorer och social media.

Är det kört för gammelmedia? Det är frågan. Min gissning är att det kommer att bli ett blodbad och många av de äldre verksamheterna kommer att duka under. En ny varvskris är i antågande, men de döende kommer inte att dö fridfullt. Ropen kommer att skalla på mer presstöd åt alla! Var så säker på det!

Folk är inte beredda att betala för bra nyheter längre. Lokaljournalistiken kommer att försvinna hävdas det. Nytänkare och innovatörer kommer att etablera sig på marknaden.

Annonser

2 comments on “Är det kört för gammelmedia?

  1. Jo jag tror folk är bereda betala, åtminstone lite, för bra media, jämför diverse kabeltv, men det är svårt att hitta bra tidningar, har sagt upp GP, SvD på grund av att de låter agendadrivande gå före nyheter och granskning (mer politik än på kultursidorna får man leta efter). Snart åker även Kungälsposten på grund samma frånvaro av granskande och rapporterande av oegentligheter i kommunen och istället drivande av någon egen agenda samt ”dagisnivåidén” att visa personen bakom kommunpampen, istället för att rapportera och granska dennes värv. Det senare har de till och med själva uttalat som policy. Fattar de inte att de gör sig själva helt överflödiga?

  2. Jag är tveksam till hur SR/SVT kan få bedriva politisk verksamhet. Jag har själv hört barnprogramsledare berätta vilka man ska rösta på inför valet.
    Enligt deras egen tolkning ska dom vara opartiska. Det är långt kvar innan dom kommer dit.
    Journalister har idag ett av dom mest föraktade jobben. Dom slåss om sistaplatsen med politiker och det värsta är att många av dom förtjänar det. Det är förvisso synd om alla som faktiskt försöker göra ett bra jobb men dras med i fallet.
    Tragiskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s