Behövs det någon datorslöjd?

Läste en artikel hos Cornucopia? att Stockholms stad skall införa datorslöjd för sina elever. Blev intresserad av ämnet, då datorer är något man använder varje dag och känner att man har en viss historik i ämnet.

Kunskap är sällan fel att inhämta. Syslöjd och träslöjd känns lite 1800 tal. Träslöjd har man nytta av som husägare. Kan man göra något själv sparar man pengar för att inte säga den mentala påfrestning det innebär att hantera hantverkare.

Kan man lite om datorer och IT står man inte heller handfallen när man skall göra något ”praktiskt”. Det kan vara saker som installera om en dator, konfigurera en router, ta backuper, uppgradera hårdvara eller annat pyssel.

Lära sig lite grundläggande programmering skadar inte, det finns många monotona sysslor som en kontorsslav kan automatisera. En gyllene regel är att gör man samma sak mer än tre gånger bör man undersöka om det går att skriva någon lite rutin som göra jobbet åt en. Jobbar man i Microsoft Office paketet är VBA fortfarande ett bra val. Det finns många företag som har byggt sin affärslogik i VBA macron. På gott och ont kan en ”hemmaknåpare” sakta men säker bygga ”system” som hanterar mångmiljon belopp. Kanske var det någon som gick en kurs i BASIC på ABC 80 tiden då ”alla” skulle lära sig data?

En ABC 80, bild från Wikipedia.

Enligt 80-talets reklam för hemdatorer skulle man ha en dator i köket av alla ställen för att lagra recept. Ofta stod mannen entusiastiskt knapprande på den lilla maskinen medan kvinnan stod i bakgrunden och såg beundrande på mannen och hans fingerfärdighet. Många vuxna köpte en hemdator för att ”hänga med”, men den blev ofta stående, såvida inte barnen spelade spel på den.

Några enstaka av barnen, gick sen vidare och blev ”IT-proffs”. De fick efter genomgången utbildning och ett antal års erfarenhet då och då en surdeg i knät, det viktiga Excel arket! Arket hade nu växt till flera tusentals rader helt ostrukturerad kod med 100 tals globala variabler fullt med fel men ack så kritiskt för verksamheten. Hemmaknåparna gick i pension med full ATP och de numera vuxna barnen slet inte sällan sina hår av förtvivlan.

För att rädda någon stackares mentala hälsa i framtiden kanske det inte är fel att våra barn lär sig att skiva lite kod och vad de absolut skall undvika.

För oss som inte går i skola men vill lära något nytt inom data kan ju med fördel göra det på Wikipedia, glöm inte att donera en slant! Hushållet roade sig med att köpa t-shirts från Wikipedia som ett sätt att stödja. När den går sönder är det ju bara att köpa en ny. Ingen nytta av syslöjden med andra ord.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s