Ständig klagan på banker från bolåntagare

Bostäder och bolån är väl det som näst väder verkar engagera folket i storstäderna. I alla fall får man det intrycket när man läser tidningarna på nätet. I helgen skrev Dagens industri en artikel om bankernas höga vinster på bolån och att nu är det högtid att folk börjar förhandla med banken. Artikeln andades populism.

Det är bra om fler börjar förhandla men det bästa är nog om fler tänker sig för om de verkligen måste låna så mycket pengar och utsätta sig för en sådan hög latent risk som en högbelånad, högvärderad bostad utgör. Fler borde även amortera och de som gör det kanske skall fundera på att utöka den.

Banker tjänar oftast mycket pengar och därmed gör bankdirektörer och bankens aktieägare också det. Den som dristade sig till att köpa en aktie i Handelsbanken på toppen sommaren 1991 fick betala drygt 30 kr för den. Detta efter en lång uppgång på 80 talet då aktien i början av detta årtionden kostade några kronor. Säg den lycka som varar, börsen gick ner kraftigt och på botten sålde en del i panik och fick en femma i handen. Idag kostar en aktie i Handelsbanken drygt 420 kr och ger för år 2014 17,5 kr i utdelning.

Nu nämner väl någon Swedbank och HQ Bank? Swedbank var under finanskrisen under isen men fick stöd av staten. Så länge en bank är sytemkritisk är det ingen fara att vara ägare. Väntar man ut krisen blir man ofta rikligt belönad. Här kan man verkligen tala om att sitta still i bankbåten.

Handelsbanken har gått mycket bra och min gissning är att de kommer att göra det i fortsättningen. När bostadsbubblan eller någon annan bubbla spricker så kommer kanske aktien att gå ner 75-85 %, vem vet? Kanske kan man hiva in några aktier för 100 lappen. Detta kunde man göra så sent som i början av 2009. Finanskrisen hade drygt halverat kursen.

Vad vill jag säga med detta? Ingen har tvingat bolånetagarna att låna till extremt förmånliga villkor. Ja en ränta på 2% eller lägre är historiskt mycket bra. Istället för att gnälla på bankerna kanske det är läge att köpa några aktier i er favorit bank?

För mig är Handelsbanken ett stabilt tillväxtbolag som ger bra utdelning och av en händelse sysslar med bolån.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s