Strategi för ISK, KF och depå inför skattehöjningen

Regeringens skatthöjningsförslag på ISK och KF kom inte som någon direkt överraskning. Det skulle vara ganska ganska naivt att tro att en sparform utan beskattning skulle få existera. Med negativa räntor skulle det senare bli fallet.

Tänk tanken att reavinster och utdelningar skulle bli skattefria. Då blir småspararna ett skattefrälse utan krav på motprestationer. Något som inte någonsin har funnits i vårt lands långa historia. De höga skatterna drev många företagare på flykten på 70 och 80 talet. Ägarna bakom Tetra Pak och IKEA är väl de mest kända. Ingvar Kamprad har styrt IKEA genom en ogenomtränglig väv av stiftelser och holdingbolag för att minimera skatten. Skall då en småsparare betala mindre än Kamprad genom att bara öppna ett konto?

Min gissnnig är att ISK och KF på sikt får ännu högre skatt tills det inte blir attraktivt längre att spara, vilket blir en signal till regeringen att stänga sparformerna. De av er som varit med ett tag kommer kanske ihåg sparformen kapitalpension? Den blev för attraktiv och stängdes för nyinsättningar.

Hur gör jag själv? Äldre innehav inköpta på 90 och början av 2000 talet får ligga kvar i vanliga depåer. Går det så läggs något innehav över på ISK/KF eller tillgängliga utdelningar.

I KF läggs i utländska aktier och i ISK läggs svenska aktier som ger högutdelning. Tillväxtaktier med låg utdelning där det finns risk för en förlust hamnar i depå.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s