Snart dax för Grekland att gå i konkurs?

Grexit, Greklands Exit från EMU ser mer och mer ut att bli ett faktum. Det enda som kan ”rädda” kvar Grekland i EMU är att Tyskland öppna plånboken. Tyskland har mycket att vinna på att ha kvar Grekland. En svag euro gynnar tysk export. Politiskt blir det allt svårare att låta greker leva på lånade pengar. Det väger mellan industri politik och bara politik. Vilken väg väljer Tyskland?

Alla vettiga banker(och även ovettiga) har haft gott om tid att dumpa sina innehav av grekiska obligationer. Någon får ta smällen och det bli medborgarna i EMU länderna samt det grekiska folket.

Greklands flagga(källa: Wikipedia).

Enligt Carl Bildt ser det rätt så kört ut för Grekland. Grekland varnar själva för spridningseffekter om de inte får låna mer. Det låter mer som en dåres försvarstal och tomma hot. Någon form av spridning blir det, frågan är hur mycket? Under tiden rotar grekerna i varje syltburk de kan för att hitta växelpengar.

Den svenska börsen är ganska högt värderad, kanske är detta signalen på en nedgång korrigering? Kommer det att bli 10, 20, 30 eller kanske mer än 50 % ned?

Tillägg: Flute skrev ett inlägg som mer i detalj beskriver Greklands penning knipa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s