Personlig plan inför GREXIT

Grexit står inför dörren. Äntligen kan man väl tycka. Det har muttrats om greker i media sedan mer än ett halvt årtionde.

Det bästa är om Grekland går i konkurs och något nytt växer upp. Länder försvinner inte på grunda av någon konkurs utan det är en teknikalitet av att inte betala räntor och amorteringar på tidigare lån. Långt senare kommer man överens om något symboliskt ackord. Grekland har en lång erfarenhet av att inte betala tillbaka på sina lån. För enskilda greker kan det innebära ekonomisk ruin. I skrivande stund kommer börsen i Athen hålla stängt och det råder uttagsbegränsning i de grekiska automaterna. Maximalt 60 euro om dagen är tillåtet att plocka ut.

Banker och EU institution är de som främst får ta smällen. Bankerna kommer att lämna över tyngden till skattebetalarna. Svårt att säga om det kan få spridningseffekter men ekonomin kommer att påverkas på ett sätt eller annat.

Vad kan jag då göra själv och andra som har motsvarande funderingar? Jag kan bara tala för mig själv men det är klokt att dra ner lite på belåningen, öka likviditeten inför framtida köp och avvakta läget. Börsen bör tröttna något, max ner 60 % vilket bör ge fina inköpsmöjligheter.

Tittar man i backspegeln och studerar vad som har hänt sedan finanskrisen med portföljen kan man se att den växt på bra. Både värde men framför allt det som räknas, utdelningarna. Temporärt de svacka men de närmsta 5-10 åren lär marknaden ha glömt Greklands exit från EMU/EU/EXX.

 

Annonser
av brachyura Postat i EU Taggad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s