Köp när det flyter blod på gatan

Ett känt investeringsmönster är att köpa, helst gå ”all in” när det flyter blod på gatan. Helst skall det vara grannen som blöder och inte du.Vi är nu i oktober 2015, sju år från den stora finanskrisen. Aktier har gått upp under lång tid och många ropar på att det kommer att rasa.

När skall man köpa efter ett ras?

För en liten småsparare är det inte helt lätt att göra men det finns ledtrådar. Sitter man och stämplar fakturor på en ekonomiavdelning eller knegar på ett lager får man ganska snabbt inblick i om det är mer eller mindre att göra. Denna metodik låter väldigt enkel men man ligger långt före analytiker. De studerar historiska siffror medan de som är ”mitt i smeten” tar del av det hela när det sker. Har man tur gör man det på ett börsnoterat företag eller ett företag i samma verksamhetsområde. År 2009 var det ingen hemlighet att t.ex Volvo drog ner hårt i sin verksamhet. Aktien gick i backen, mycket beroende på att marknaden var ”toast”. Det svåra är att veta när man skall gå in. Pricka botten är sällan möjligt. Därför är det kanske en bra idé att sprida sina inköp.

Ur ett riskspridnings scenario är dock metodiken att både arbeta för ett företag och sedan köpa aktier i det ganska dålig. Går företaget i konkurs förlorar man både arbetet och kapitalet man investerat.

Tre svenska ”turn-around case” att hålla ett öga på är SSAB, Sandvik och Volvo.

Som vanligt gör var och en sina egna affärer, aktier är hög risk och hela kapitalet kan gå förlorat.

Annonser

2 comments on “Köp när det flyter blod på gatan

  1. Frågan är om det flyter blod på gatorna ännu. Kollade OMX 5 år tillbaka tycker att nedgången inte är speciellt stor ännu. Borde väl bli värre än detta? För inte kan väl olika typer av QE fungera igen eller?

    • Nej, inget blodbad i sikte. Dödskors i sikte men börsen har inte börjat sjunka än. QE kan fungera svårt att tacka nej till gratis pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s