Index med eller utan utdelning

I skrivande stund är börsen en aningen trött. Januari brukar ofta vara en bra börsmånad. Nytt år, nya möjligheter gör att marknaden är piggare och kurserna stiger. Förväntan på rapporter gör sitt till. I år började börsen med en rivstart nedåt. OMXSPI har gått ner 10.25 procent i år men backar man bandet kan man se att sedan första januari 2009 är uppgången 124 %.

Tittar man på motsvarande period för SIX Portfolio Return Index(SIXPRX) har uppgången varit 192 %. Går man tillbaka till 1997 har SIXPRX stigit 382 % medan OMXSPI har gått upp 229 %.

Det skiljer således en hel del om man räknar med utdelningar eller inte. Om man skall fokusera på utdelningar eller värdestegring är upp till var och en. Företag som delar ut pengar har ofta en tendens att inte sjunka lika mycket när det går sämre på börsen och andra sidan inte stiga i samma utsträckning i en längre uppgångsfas.

Är detta den stora nedgången eller en temporär sättning? Det är en miljard dollars fråga många skulle vilja veta. Någon ny finanskris likt den från 2008-2009 tror jag inte vi kommer att uppleva. Den ligger för nära i tiden. Tror mer på en sättning likt den vi upplevde 2011 med en nedgång på runt 25 % eller något mildare.

Vad kan man göra? Köpa kvalitetsbolag i omgångar till ett vettigt pris och sen låta tiden ha sin gång och håva in utdelningar är ett alternativ. Varför köpa något nu när det kanske blir billigare framöver?

I de fall någon undrar kommer siffrorna kommer från grafer på Avanzas sida.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s