Bokslut Ratos 2015

Investmentbolaget Ratos bokslut för 2015 var ingen kioskvältare. Det viktigaste är att de bibehåller utdelningen, 3,25 kr per aktie till aktieägarna. I skrivande stund ger det en direktavkastning på ca 7,1 %.

Verksamheten består i att köpa, förädla och sälja bolag. Beroende på när detta görs varierar resultatet kraftigt. Resultat per aktie är i Ratos fall inget som jag tycker är så viktigt då det svänger kraftigt mellan åren.

Eget kapital per stamaktie uppgår till 36 kr ner från 39 kr föregående år. Eget kapital återspeglar inte helt värdet på Ratos utan det är något som varje aktieägare eller intressent själv får göra sig en uppfattning om. I en del av innehaven finns det betydande övervärden, motsatsen gäller också.

En presentation av årsbokslutet finns här och bokslutet i sin helhet finner ni här. Överlag har Ratos bra information till aktieägarna.

Sammanfattningsvis kan man säga att Ratos fortsatt är inne i en trött och trevande period efter rekordåren med Arne Karlsson. Nuvarande VD verkar ha kommit in i sin roll och har i dagarna utökat sitt innehav. Med den goda utdelningen säkrad för året är aktien en typisk ”bankbåts aktie”. Man äger den och hämtar utdelningen. På lite längre sikt känns bolaget en smula undervärderat och Ratos bör kunna göra några bra affärer framöver.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s