Uppstuds i Seadrill

I det norska oljeserviceföretaget Seadrill har det skett en viss uppstuds i kursen. Bolaget är extremt pressat med tanke på det låga oljepriset. Uthyrning av oljeriggar som borrar på stora djup kräver kunder som tror på högre oljepris.

Bolaget tjänar bra med pengar på befintliga kontrakt men framtiden ser betydligt svårare ut när kontrakten börjar löpa ut. För att förvärra det hela har sektorn för lånade pengar ett antal nya riggar under byggnation och leverans. Seadrill har sin beskärda del av denna hybris.

Storägaren i Seadrill, norrmannen John Fredriksen sålde i dagarna en stor post i fiskodlingsföretaget Marine Harvest. Det spekuleras om att han kommer att lägga in delar av detta i en eventuell nyemmision. Spekulation minst sagt men kursen har gått upp kraftigt från bottennoteringen. En del blankare har fått köpa tillbaka vilket också drivit kursen.

Hur ser det ut framöver? En intressant fråga! Året ut kommer bolaget att hålla sig flytande på nuvarande kontrakt. 2017 och framåt ser det mörkare ut. Ett antal riggar kommer att sitta på avbytarebänken och nya spelare kommer in på plan. Seadrill har dragit ner kostnaderna och amorterat ner lite av skuldberget. Det lär inte räcka utan krävs någon form av rekonstruktion. I västa fall blir det konkurs. Min gissning är då att Fredriksen kommer att köpa riggarna till vrakpris och stoppa in dem i eget bolag. Fredriksen kommer nog gå vinnande ur detta. Hur det går för aktieägarna i Seadrill låter jag vara osagt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s