State of the IPS portfölj

Ett långsiktigt ekonomiskt experiment är pensionssparandet i IPS portföljen. När tiden är inne att ta ut pengarna kan landet ligga på annat sätt än idag. Klåfingriga politiker kommer troligtvis att brandskatta värdet av portföljen. Filosofin bakom sparandet har varit att det skall märkas att det har sparats pengar genom åren men om stora delar av kapitalet förskingras skall det inte innebära någon katastrof. Genom åren har det vardagliga livet krävt sina ekonomiska offer i form av t.ex insatser till bostäder och handpenning till fordonsköp. De som sparat maximalt genom åren bör ha långt över miljonen på sitt IPS konto samt en trevlig skatteåterbäring de åren man fick göra avdrag. Själv har man satt in några hundra kr i månaden till upp mot ett par tusen. Vissa år blev det ingen instättning alls. Det har gått i vågor kan man säga.

Förra året var det sista gången man kunde göra en instättning som privatperson och dra av på skatten. Detta blogg inlägg kommer att kort gå igenom hur det har gått under första halvan av 2016.

2016_Avanza i år

Den svenska börsen har gått ner med ca 4.4 % under jämförbar period(OMX SPI). Att välja jämförelseindex är svårt. Om man skall jämföra sig med något index får det bli SIX Portfolio Return Index då de räknar med utdelningar. Då delar av portföljen är utländsk blir även denna jämförelse svag. Nåväl i år har det än så länge gått bättre än index.

Portföljen har idag en direktavkastning på drygt 2,7 % och det mesta av utdelningarna är bärgade. Av de 6,5 % bör drygt 4 % komma från värdestegring och resterande 2,5 % utgöras av utdelning.

Lämna en kommentar