Inköp H&M

Börsen har sedan en längre tid stigit nästan oavbrutet. H&M toppade ut på drygt 360 kr och har stadigt gått nedåt sedan dess. Kusen idag, 207 kr är nästan identisk med vad den var i början av år 2007. Tio förlorade år för H&M kursen kan man säga. Bolaget har växt på ganska bra under tiden och den relativa värderingen har gått ner.

Förr värderades H&M till stor premium då det var ett äkta tillväxtbolag som dessutom delade ut en liten men ökande slant varje år. Trackreckord var mycket imponerande. Ökning varje år sedan börsintroduktionen på 70 talet. I slutet av 90 talet läste jag om en knegare på H&M som deltog i IPO’n och som sedan behöll sina aktier genom åren. På den tiden fick han mer i utdelning än vad pensionen gav.

På senare tid har dock frågetecknen hopat sig över H&M. Kommer de att överleva digitaliseringen? Amazoner och Zalandos är giftiga. Fröken Zara ligger i bakhåll och lurpassar på unge Herr Persson som mest är intresserad av att investera i digitala företag och leka tech mogul. VD jobbet på H&M verkar mest vara en bisyssla där han får dra på sig sin offer kofta. Förhoppningsvis är det ingen indisk kofta för då blir det väl kladdigt.

Har H&M tappat stinget när det gäller mode? Varulagret har ökat markant den senaste tiden. Förr om åren fick sådana misstag konsekvenser men bolaget var snabba med att rea ut plaggen.

Bolaget säger att de har ”god kostnadskontroll”. Tyvärr tycker jag mig se ett mönster i ständigt ökade kostnader och sakta sjunkande marginaler.

Det saknas alltså inte frågetecken för en som är eller tänker bli aktieägare i H&M. Några ljusglimtar finns det.

Ehandeln växer dock från en låg nivå. Förmodligen kompenseras det av sjunkande försäljning per butik som vägs upp av nyetableringar både digitalt som fysiska butiker. Omnikanals strategier talas det en del om. Att kunna beställa på nätet och hämta ut i butik. Personligen så har jag svårt att se det storslagna i detta. Redan för femton år sedan gick man in i någon fysisk butik t.ex. Siba och klämde på varorna och sen beställde man dem på nätet hos någon som var billigare. En fattigmans omnikanal innan man ens visste vad det var…

Min historia med H&M har varit relativt stabil. Köpte de första aktierna på 90 talet och sen blev det några inköp i början av 2000 talet. Sedan dess har man bara kasserat hem utdelningarna.

Den senaste månaden har jag gjort två inköp i H&M till 219 och 207 kr per aktie. Det som lockar är utdelningen, min gissning är att den kommer ligga kvar på nuvarande nivå på 9.75 kr per aktie. Direktavkastningen blir således mycket goda 4,7 %. Utdelning två gånger om året är BRA, det ger mer regelbundet kassaflöde för aktieägarna. Vinsten bör kunna täcka utdelningen. Skulle de sänka den är det mycket illa för kursen. Då är det nog dags att skala bort en 1/3 till.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s