Komplettering till mitt remissvar till Dnr 22-9337/10

Idag kunde man läsa Jordbruksverkets ”förtydligande” angående Dnr 22-9337/10.

I Konsekvensutredningen för direktivet kan man under punkt 4 läsa att det ska kosta 3000 kr för en registrering och 2000 kr per år för att upprätthålla dataregistret för vardera bevarandesorter och amatörsorter. Idag kan man läsa på Jordbruksverkets hemsida att det inte finns någon avgift för bevarandesorter och att det endast tas ut en registreringsavgift för amatörsorter.

Hur kan det komma sig att Jordbruksverket ändrar förutsättningarna så radikalt under pågående remisstid? Kan det bero på att denna föreskrift har visats sig impopulärt bland vanligt folk?

Följande citat kan man läsa, ”När nu kostnader för registrering av amatörsorter ska beslutas tittar vi närmast på kostnaderna för bevarandesorter.” I mitt tycke är det inte ett förtydligande, snarare ett sätt att spridas desinformation till en upprörd och bekymrad allmänhet som fruktar att få sina fina köksträdgårdar ödelagda av myndigheten.

Informationsgången från myndigheten är svår att följa för en man av folket. Förutom ovanstående förtydligande skickas det ut brev som publicerats på en blogg. Se länk nedan.

Jag föreslår att avgiften för bevarande och amatörsorter sätts till ett mycket lågt symboliskt belopp.

Jag föreslår även att övergångstiden sätt generöst, i Storbritannien är den satt till tre år. Varför ska vi ha sämre villkor i Sverige?

Länk till blogg: http://mfc.elmberg.net/2010/11/10/svar-pa-remissvaret-om-bevarandet-av-amatorsorter-las-svaret/

Med vänliga hälsningar
XXX for Victory

2 kommentarer på “Komplettering till mitt remissvar till Dnr 22-9337/10

  1. Ping: Kampen mot FRÖ lagen fortsätter « Brachyura’s finans blogg

  2. Ja, det var lurigt, för det finns nästan inga bevarandesorter av köksväxter i Sverige, det handlar om någon rova och kålrot i princip. Resten av de sorter vi odlar här kommer från andra länder. De lantsorter av grönsaker som har funnits i vår land har för länge sedan gått förlorade. Det fåtal som finns kvar kan man hitta hos föreningen Sesam.

Lämna en kommentar